Historien

 

Historien om Dansk Lyd og Lys A/S omhandler Jørgen Brosbøl, I daglig tale blot kaldet "Bros", som har været omdrejningspunkt for virksomheden igennem 45 år.

Det hele startede i en garage på Drewsensvej, hvor en ung "Bros" besluttede sig for at forsøge at gøre sin hobby til sin levevej - en levevej som ikke rigtig fandtes på Fyn. Han begyndte at rejse rundt med "Fynsk Harmoniforvirring" og danseorkesteret "A la Turca" og tegnede i samme periode logoet til sin virksomhed "Lyd og Lys" - det samme logo som bruges den dag idag. Efter endt uddannelse som elektriker, og aftjent værnepligt, begyndte "Bros" for alvor at investere i udstyr og kom, bl.a. via Lasse Helner, med i opstarten af Midtfyns Festivalen, hvor han og "Lyd og Lys" var involveret frem til Peter Færgemands død.
Samtidig tournerede "Bros" og "Lyd og Lys" med Jan Toftlund & Martin Andersen og rockbandet "Fisk & Grønt" samt "Peter Abrahamsen & Roxy trioen". "Bros" var også en aktiv spiller i opstarten af Fåborg Revyen hvor han opsatte og afviklede lyd og lys i fem år.

I 1983, 10 år efter den spæde opstart, var aktiviteterne blevet så mange, at "Bros", sammen med Kent Salomonsen, oprettede firmaet Dansk Lyd & Lysudlejning ApS. Samtidig flyttede man ind i Nørrevoldgade på havnen i Odense. Firmaet begyndte i denne periode at afvikle flere udlejningsbaserede arrangementer fra små og store sanganlæg til komplekse koncert og teateropsætninger samt store festival produktioner. Ud over udlejning og produktionsvirksomhed havde "Bros" en femårig periode hvor han tournerede rundt med Peter Viskindes "Doraz".

I 1992 Blev Kent Salomonsen ansat som lysmester på et nystartet TV2, og "Bros" var, igen, eneejer af firmaet frem til 1996. Her indtrådte en ny kompagnon, Jeppe Nygaard, og sammen stiftede de Dansk Lyd & Lys udlejning I/S. Det var fortsat udlejning og produktion der var virksomhedens primære beskæftigelsesområde og i takt med en øget drift blev der ansat fast personale i virksomheden udover de to ejere.I denne periode var "Bros", som lydtekniker, tilknyttet "The Blues Brothers Souvenier Show".

Igennem perioden fra 1996 til 2004 var der mange unge mennesker der blev "kørt gennem møllen" på Nørrevoldgade. Mange af dem er endt i branchen i gode stillinger på DR, TV 2 og på live scenen. Det har altid ligget "Bros" meget på sinde at der er plads til alle, og han har, personligt, taget ansvar for uddannelse og dannelse af størstedelen af de lærlinge og "tilløbere" som virksomheden udklækkede i denne periode. Samtidig blev der opkøbt flere mindre firmaer. De fleste var små firmaer, der var dannet af tidligere ansatte og freelancere, som endte med at sælge til Lyd og Lys. Heriblandt kan nævnes "HM lyd" og "Grej og Gear".

2004 var et skelsættende år for virksomheden. Den faste medarbejderstab var vokset til 6 mand, og salg af udstyr var blevet en anseelig del af den samlede drift. Man besluttede derfor at fusionere med Sound og Light Service. Samtidig blev lokalerne på Nørrevoldgade for små, og det nye selskab, Dansk Lyd og Lys A/S, flyttede til 1200 m2 store lokaler på Lavsenvænget 11 i Bolbro. Efter Fusionen bestod det nye selskab af 3 ejere og en samlet stab på 12 fuldtidsmedarbejdere og en stor pulje af freelancere. Salgsafdelingen blev opprioriteret og udlejning og produktion favneden meget bredt, fra konferencer og virksomhedsarrangementer til koncerter i alle genre. Det var bogstavelig talt fra symfoniorkester til metal rock.Igennem hele forløbet havde virksomheden primært arbejdet i Odense og på Fyn. Man havde leveret til alle Odenses kulturarrangementer fra torsdagskoncerter i Kongens Have til små jazz koncerter på Amfiscenen, men i takt med selskabets vækst bredte opgaverne sig til at dække hele Danmark.

I 2007-2008 udtrådte de to øvrige ejere, Jeppe Nygaard og Lars R. Jørgensen, for at prøve nye udfordringer, og "Bros" stod, igen, som eneejer af Dansk Lyd og Lys A/S. Dette har han gjort siden, og det var derfor han, i 2013, kunne fejre sit 40 års jubilæum med Dansk Lyd og Lys A/S og med Odenses kulturliv.

Fremtiden for Dansk Lyd og Lys A/S er også sikret da Kristian Kühnel, i juni i 2013, købte sig ind i selskabet og et generationsskifte er derved kørt i stilling hen over de næste år. Kristian har været ansat i selskabet i 17 år og har, siden 2009, været daglig leder.